
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, grybuose gausu įvairių medžiagų, sumažinančių pavojingų ligų riziką, kovojančių su streso padariniais ir yra ypač naudingi vyrams.

Mediko teigimu, grybuose gausu B grupės vitaminų, vitaminų C ir D, vario, mikroelementų, skaidulų ir baltymų. Taip pat jie turi uždegimo slopinamąjį poveikį, yra galingas antioksidantas. Savo maistingumu, sako A. Unikauskas, grybai pranoksta daugelį vaisių ir daržovių.
„Pirmoji nepaprastoji grybų nauda – jie kovoja su vėžiu. Neįtikėtina, bet bent vieno pievagrybio suvalgymas per dieną siejamas su net 64 proc. sumažėjusia krūties vėžio rizika“, – tikina profesorius.
Grybuose, sako jis, taip pat gausu antioksidantų: „Pavyzdžiui, pievagrybiuose daugiau antioksidantų nei morkose ar ankštinėse pupelėse ir panašus kiekis kaip raudonosiose paprikose ar brokoliuose. Baravykas – daugiausiai antioksidantų turintis grybas.“
Tačiau vieno antioksidanto – ergotioneino – grybuose daugiau, nei bet kokiame kitame maisto produkte. „Jis saugo mūsų DNR nuo žalos. Mokslininkai mano, kad tai gali būti net naujas vitaminas“, – teigia A. Unikauskas.
Pasak A. Unikausko, grybai taip pat palaiko energiją, gerina smegenų darbą, mažina streso sukeliamą žalą organizmui.
Beje, priduria gydytojas, grybai itin naudingi vyrams: „Grybai gali padidinti testosterono kiekį organizme, nes slopina aromatazę – fermentą, kuris kepenyse konvertuoja testosteroną į estrogeną. Esant nepakankamam testosterono kiekiui, vyrui padidėja krūtinė, sutrinka erekcija, sunku priaugti raumenų masės. Vyrams reikėtų valgyti grybų tris kartus per savaitę.“
Straipsnis iš vlmedicina.lt