Vienos vertingiausių uogų, kurios padės nuo nervinės įtampos, turi priešvėžinį poveikį

Miškuose jau randamomis avietėmis gardinami desertai, tik ne visi žino, kad šios skanios, saldžios, maistingos uogos yra puikus antidepresantas ir puikiai padeda susidoroti su nervine įtampa. Dėl šios priežasties aviečių patariama vartoti ne tik vasarą, bet ir užšaldyti jų žiemai, kai saulės gauname ne tiek daug.

Šaldytos avietės yra naudingesnės už džiovintas. Mat taip geriau išsilaiko jose esančios vertingos medžiagos. Be to, šaldytų uogų skonis ir aromatas išlieka nepakitęs.

Pirmieji avietes ištyrė graikai ir romėnai, kurie jas valgė ir jomis gydėsi. Uogose yra daug naudingųjų medžiagų, reikalingų normaliai organizmo veiklai. Taip pat daug fruktozės, sacharozės, ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: natrio, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, taip pat vitaminų B1, B2, PP, C bei karotino. Dėl tokios vertingų medžiagų ir vitaminų gausos, avietės vadinamos vienomis vertingiausių uogų. Dėl didelės vitamino C koncentracijos, paprastoji avietė tinka peršalimo ligoms gydyti, sergant gripu, angina. Pasižymi priešuždegiminiu ir antibakteriniu poveikiu. Vaistas nuo peršalimo Avietės skatina prakaitavimą, nes turtingos salicilo rūgšties.

Džiovinti vaisiai ir jauni lapeliai liaudies medicinoje vartojami kaip prakaitavimą skatinanti priemonė. Rauginės medžiagos suteikia sutraukiančių ir vidurius kietinančių savybių, todėl avietė vartojama viduriavimui ir dizenterijai gydyti.

Aviečių arbata – geriausias vaistas nuo peršalimo. Uogose esančios obuolių, citrinų ir kitos organinės rūgštys skatina virškinimą, naikina žalingus žarnyno ir skrandžio mikroorganizmus. Šios medžiagos padeda pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, radionuklidus, gydo aterosklerozę. Aviečių preparatai jau nuo senų laikų buvo vartojami nėštumo metu, norint sustiprinti gimdos raumenis. Avietės, dėl sudėtyje esančio didelio kiekio mineralinių druskų, teigiamai veikia širdies ritmą. Jomis patariama gydyti avitaminozę ir uždegimines ligas. Žali aviečių ūgliai žiemą ir pavasarį žmogaus organizmą gali praturtinti reikalingais vitaminais. Avietės yra taip pat puikus antioksidantas, kuris gerina apetitą bei turi priešvėžinį poveikį. Gražina odą Šios uogos puikiai tinka moterims, kurios nori turėti gražią ir spindinčią odą, kadangi jose gausu A, E, PP, C ir B grupės vitaminų. Avietėse esantis varis veikia kaip puikus antidepresantas. Todėl valgykite avietes ar gerkite aviečių arbatą, jei nuolat susiduriate su nervine įtampa.

Vienas puodelis aviečių turi 8 gramus ląstelienos. Svarbu paminėti, kad kiekviena moteris turi gauti 25 gramus ląstelienos per dieną. Gaudamos pakankamai ląstelienos, apsisaugoma nuo rizikos susirgti žarnyno vėžiu, virškinimo sutrikimų bei širdies ligų. 100 gramų aviečių yra tik 36 kilo-kalorijos, todėl jas naudinga valgyti norint atsikratyti antsvorio. Verta žinoti: Šaldytos avietės yra naudingesnės už džiovintas. Mat taip geriau išsilaiko jose esančios vertingos medžiagos. Be to, šaldytų uogų skonis ir aromatas išlieka nepakitęs. Atšildytas uogas reikia suvalgyti iš karto. Išėmę iš šaldiklio uogas atšildykite kambario temperatūroje arba pora minučių palaikykite šiltame vandenyje.

Skaitykite daugiau: Delfi.lt/