Mokslų daktarė apie uogas, kurių naudą dažnai užmirštame: jei jų nevalgote, neįsivaizduojate, ką prarandate

Juodieji serbentai (lot. ribes nigrum) Europoje valgomi jau apie 400 metų, o įrašai apie šias uogas atsirado XVII amžiuje, kai buvo aprašytas jų lapų ir uogų vartojimas arbatai ir valgiui bei kitiems gėrimams. Iki 1800 metų, juodasis serbentas buvo žinomas kaip gyvatvorė ar sodo krūmokšnis ir buvo gana paplitęs augalas, ypač Jungtinėje Karalystėje. Tačiau Antrojo pasaulinio karo metu juodasis serbentas buvo itin plačiai vartojamas visoje Europoje – citrusinių vaisių buvo neįmanoma auginti ir sunku juos importuoti, o juodasis serbentas atstojo juos ir buvo tinkamas pakaitalas dėl savo maistinių savybių, ypatingai vitamino C kiekio.

Sandrija Čapkauskienė© DELFI montažas / Shutterstock

Mokslų daktarė įvertino vyšnias: apie šį jų poveikį įtaria retas  (11) Mokslų daktarė įvertino pomidorus: juos valgant būtina laikytis vienos svarbios taisyklės  (12) Juodųjų serbentų uogos talpina savyje daug svarbių sveikatai, nepakeičiamų maistinių komponentų. Uogos pripažįstamos turinčios turtingą skonį, aromatą ir intensyvią spalvą. Kuo gi juodieji serbentai taip naudingi mūsų sveikatai, DELFI Maistas skaitytojams pakomentavo biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė.

Moksliškai įrodyta, kad juodųjų serbentų uogose yra ypatingai daug vitamino C (70–280 mg/100 g šviežių uogų) – tai 4 kartus daugiau nei apelsinuose. Vitamino C nauda sveikatai yra plačiai žinoma: organizmas naudoja vitaminą C baltymų metabolizmui, kolageno formavimuisi – tai ypatingai svarbus mūsų odos struktūrinis baltymas ir jo kiekio mažėjimas skatina raukšlių formavimąsi, labai svarbus geležies pasisavinimui, yra galingas antioksidantas.

Taip pat juodieji serbentai pasižymi didele koncentracija fenolinių junginių, ypatingai antocianinų (jų yra dvigubai daugiau nei kitose uogose – avietėse, braškėse ar šilauogėse), veikiančių kaip antioksidantai. Antocianinai vaisiuose ir uogose slypi išoriniame sluoksnyje – odelėje. Antocianinai yra svarbiausias juodųjų serbentų fenolinis junginys, sudarantis apie 80 proc. visų esančių flavonoidų: 100 g šviežių juodųjų serbentų yra apie 250 g antocianinų. Be antocianinų, juoduosiuose serbentuose yra ir kitų fenolių, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis: kvarcetinas, miricetinas, fenolinė rūgštis. Mokslinių tyrimų rezultatai parodė, kad juodieji serbentai turi neuroapsaugą prieš oksidacinį stresą, kuris žaloja neuronus ir skatina neurodegeneracinių ligų pasireiškimą. Būtent antocianinai turi didžiausią neuroapsaugą, ir kartu su kitais fenoliniais junginiais – kvarcetinu, miricetinu ir neseniai atrastu izorhamnetinu – formuoja galingą neuronų (nervinių ląstelių) apsaugą smegenyse, ypatingai tose smegenų dalyse, kurios yra atsakingos už atmintį. Galima daryti prielaidą, kad juodieji serbentai puiki prevencinė priemonė prieš Alzheimerį.

Juodieji serbentai yra gama-linoleno riebalų rūgšties (GLR) šaltinis. Ši rūgštis priklauso nepakeičiamai Omega-6 riebalų rūgšties grupei. GLR organizmui reikalinga, nes iš jos gaminasi priešuždegiminiai audinių hormonai, slopinantys uždegiminius procesus, mažina „blogojo“ cholesterolio koncentraciją. Ši rūgštis būtina ir riebaluose tirpiems vitaminams pasisavinti, yra puiki apsauga nuo oksidacinių procesų. Naujausi mokslinių tyrimų rezultatai parodė, kad GLR veikia ir antivėžiškai. GLR yra raktažolės, agurklės ir kanapių sėklų aliejuose. Juodųjų serbentų uogų sėklų aliejus yra plačiai naudojamas kaip stiprinanti sveikatą priemonė dėl labai didelės šios gama-linoleno riebalų rūgščių kiekio. GLR, esantis juoduosiuose serbentuose, ir antocianinai gali padėti bei mažinti sąnarių ar raumenų skausmą. Svarbu žinoti, kad šiose tamsiai mėlynose uogose yra ir kalio, kalcio, magnio ir geležies. Taip pat jos yra ir vitaminų A, B1, B5, B6 bei E šaltinis (randamas vidutinis kiekis). Dėka tokių galingų vitaminų (C ir E) bei milžiniško antocianinų kiekio, juodieji serbentai veikia antiuždegimiškai, antimikrobiškai, antitoksiškai, antiseptiškai, yra puiki širdies kraujagyslių sistemos ligų ir vėžio prevencija. Juodieji serbentai stiprina imuninę sistemą, yra svarbūs akių, žarnyno, inkstų sveikatai, tiesiogiai veikia mūsų organizmo uždegiminius procesus.

Juodųjų serbentų polifenolių bei vitamino C kiekį nulemia augimo vieta, temperatūra, šviesa, aplinkos sąlygos. Sezoniniai skirtumai taip pat lemia lapų, pumpurų ir uogų kompoziciją. Juodųjų serbentų pumpurai yra naudojami aromato esencijoms kosmetikoje ir kaip sudedamoji dalis kvepalų gamyboje. Moksliškai įrodyta, kad juodųjų serbentų pumpurų aliejus pasižymi antimikrobiniu veikimu ir yra puiki prevencinė bei infekcijų gydymo priemonė. Juodųjų serbentų lapai nuo antikos laikų buvo naudojami gydomaisiais tikslais – jų pagalba buvo gydomas artritas, mažinami uždegiminiai procesai ir šlapimo sistemos susirgimai. Juodųjų serbentų lapų antiuždegiminis ir antioksidacinis poveikis moksliškai patvirtintas taip pat. Moksliškai įrodytas ir juodųjų serbentų lapų ekstrakto priešgripinis veikimas. Šių uogų lapai (švieži ir džiovinti jauni, vasaros pradžioje surinkti lapeliai) naudojami arbatai ir kitiems gėrimams ruošti. Lyginant su kitais vaisiais, juodieji serbentai yra mažai kaloringi. Jei norėsite apdoroti šias uogas termiškai, atlikite tai neaukštoje temperatūroje, kad išliktų jų palankiosios sveikatai savybės. Juodieji serbentai yra labai skanūs švieži, ypatingai gražią spalvą ir puikų skonį jie suteikia glotnučiams, ledams, salotoms.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/maistas/produktu-apzvalgos/mokslu-daktare-apie-uogas-kuriu-nauda-daznai-uzmirstame-jei-ju-nevalgote-neisivaizduojate-ka-prarandate.d?id=81799512

Straipsnis iš delfi.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Prekių krepšelis Turite nuolaidos kuponą?
Scroll to Top
Scroll to Top